Poligrafsko testiranje zaposlenih

Poligrafsko testiranje zaposlenih svakom poslodavcu može olakšati brojne probleme. Preduzeća širom sveta radi zaštite svojih podataka troše značajna sredstva i štite se različitim sistemima nadzora i zaštite. U tu svrhu zapošljavaju stručnjake iz područja bezbednosti. Ipak se svejedno dešavaju incidenti koji su rezultat nepoštenja zaposlenih.

Pokazalo se skoro nemoguće identifikovati zaposlenog koji je spreman izneveriti svog poslodavca, iako su neki od njih i bliski sa poslodavcem i stekli njegovo puno poverenje, dugo su u firmi i sl. Poznato je kako znatan broj zaposlenih tokom rada u preduzeću postaje nemaran i počne zanemarivati propisane bezbednosne postupke. Potpuno je jasno da je kao prevencija bilo kakvih neželjenih situacija, ali i u situacijama incidenata poligraf alat od nemerljive pomoći.

Poligraf test zaposlenih Seguridad Beograd

Poligrafsko testiranje zaposlenih – prednosti

Neki poslodavci strahuju da će primenom poligrafa u firmi narušiti pozitivnu radnu atmosferu. Međutim, moguće je poligrafsko testiranje unapred propisati ili najaviti, i to svim zaposlenim, članovima menadžmenta ili samo određenim kategorijama u firmi. Naime, tada među zaposlenim postoji jasna svest kako će oni, u neko vreme, biti rutinski ispitani na poligrafu, ili periodično ili ako se desi incident u firmi. To bitno utiče na njihovo nečinjenje postupaka koji bi ugrozili njihov status kod poslodavca. Takođe, isti efekat kod zaposlenih stvoriće njihovo saznanje da je poligrafsko ispitivanje prvi korak poslodavca ukoliko dođe do bilo kakve nepravilnosti ili incidenta koji narušava ugled ili poslovanje firme.

Periodična testiranja zaposlenih prvenstveno su usmerena prema zaposlenima koji će izigrati poslodavčevo poverenje. Sa druge strane imaju i efekat odvraćanja. Tako će i prestupi, koji bi inače bili počinjeni, biti unapred sprečeni.

Poligrafsko testiranje zaposlenih može dokazati ili odbaciti sumnju u počinjenje dela kao što su:

  • Odavanje tajnih podataka u vlasništvu preduzeća,
  • Odavanje intelektualnih vlasništva,
  • Odavanje informacija o učestvovanju na tenderima i ponuđenim cenama,
  • Odavanje informacija o tehnici i tehnologiji,
  • Odavanje informacija o novim proizvodima,
  • Odavanje informacija o broju zaposlenih, platama i ugovorima,
  • Interne krađe u preduzeću i prevare,
  • Istrage pronevera,
  • Provere istinitosti izjava

Zakonska regulativa poligrafskog testiranja zaposlenih

Kao i kod primene poligrafa prilikom zapošljavanja, Zakoni su jednako nedorečeni i kada je u pitanju ispitivanje već zaposlenog kadra. Od pojave poligrafa u Srbiji pa do danas, prisutne su polemike po pitanju dopuštenosti njegovog korišćenja. Ni novi Zakon o krivičnom postupku (ZKP) kao ni ZKP iz 2001. godine, nema odredbe o poligrafu. Niti se dozvoljava niti se zabranjuje upotreba poligrafa.

Poslodavac svoje nastojanje da poligrafski ispita zaposlene periodično ili u slučaju incidenta može formalizovati na način da tu obavezu unese u Ugovor o radu i reguliše je Pravilnikom o radu. Tada nalaz poligrafa može biti valjan dokument za dalje postupanje. U svim drugim situacijama, odnosno u slučajevima kada poligraf nije određen Ugovorom o radu, zaposleni mogu i ne moraju pristupiti ispitivanju.

Seguridad doo Beograd je ponosni član udruženja poligrafista Beograda.